Beginnen met digitaal fotograferen: Sensor en gevoeligheid (7)

‘Ruis’ in een opname

Het formaat van de sensor in de camera legt beperkingen op voor wat betreft de hoogte van de gevoeligheid dat ingesteld kan worden. De zeer kleine sensors in compactcamera’s kunnen doorgaans niet hoger ingesteld worden dan ISO 200 of 400, dit omdat er anders te veel ‘ruis’ optreedt. Er zijn full-frame reflexcamera’s waarbij je zelfs nog bruikbare foto’s kunt maken met een ISO-instelling boven de 100.000… Dan kun je zelfs bij maanlicht nog scherpe foto’s maken! Ruis (digitale foutjes) wordt vooral zichtbaar in donkere delen van een foto, tussen de pixels met de juiste kleur staan er opeens rode of blauwe pixels. Bij een uitvergroting van de foto kan dit al snel storend worden, bij een klein fotootje op internet zal het echter nauwelijks opvallen.

Regen, mist, wind en een schommelende boot maken een hogere gevoeligheid noodzakelijk.
Regen, mist, wind en een schommelende boot maken een hogere gevoeligheid noodzakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *