Beginnen met digitaal fotograferen: Sensor en gevoeligheid (6)

Wanneer is een lagere gevoeligheid noodzakelijk?

In bepaalde gevallen kan het ook nodig zijn om de gevoeligheid van de sensor te verminderen. Fotografeer je bijvoorbeeld insecten langs de waterkant met behulp van een kleine flitser dat je net naast het objectief bevestigd hebt, dan kan het zijn dat ISO 200 en 400 alleen maar overbelichte foto’s oplevert, dit ondanks het feit dat je het kleinste diafragma ingesteld hebt op het objectief. Je zult nu de gevoeligheid van de sensor moeten verlagen naar ISO 50 of 100 om goede resultaten te bereiken. Om de nadruk te leggen op het hoofdonderwerp, de trotse sportvisser met een mooie vangst bijvoorbeeld, kunnen we de scherptediepte verminderen door voor een groter diafragma te kiezen. Voor en achter het onderwerp wordt alles duidelijker onscherp en de nadruk ligt nu meer op het hoofdonderwerp. Op een lichte, zonnige dag kunnen we dit vrijwel alleen bereiken wanneer we de gevoeligheid terugdraaien.

Een lagere gevoeligheid geeft een grote rijkdom aan details weer.
Een lagere gevoeligheid geeft een grote rijkdom aan details weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *