Beginnen met fotograferen: Lenzen (12)

Voordelen zoomlenzen

Tegenwoordig hebben vrijwel alle camera’s gelukkig zoomlenzen van een goede kwaliteit. Zoomlenzen bieden het voordeel dat er meerdere brandpunten in één lens gecombineerd worden. Dit betekent dat je in of uit kunt zoomen om de juiste beelduitsnede te krijgen. Bij een vast brandpunt moet je dichterbij of verder weg van een onderwerp gaan om de foto te maken zoals je die graag wilt hebben en dat is nu eenmaal niet altijd mogelijk.
Zoomlenzen zijn uitgevoerd als draai- of als schuifzoom; je moet een van de ringen draaien om in of uit te zoomen of je moet een brede ring naar voren of naar achteren schuiven om hetzelfde effect te bereiken. Werk je met een compactcamera, dan vind je doorgaans achterop of bovenop de camera een knop waarmee je in of uit kunt zoomen met deze camera. De zoeker zoomt mee in of uit en anders is het effect wel zichtbaar op het lcd-scherm.

Kijk door de zoeker of op het lcd-scherm en druk pas af wanneer het beeld wat je ziet je helemaal bevalt.
Kijk door de zoeker of op het lcd-scherm en druk pas af wanneer het beeld wat je ziet je helemaal bevalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *