Beginnen met digitaal fotograferen: Sensor en gevoeligheid (9)

Korrelige foto’s

In principe kun je stellen dat je de gevoeligheid zo hoog als noodzakelijk en zo laag als mogelijk in moet stellen. Op een zonnige visdag stel je de camera in op ISO 100 of 200, is het zwaarbewolkt weer of mistig, dan levert ISO 400 of 800 stemmige beelden op. Bij digitale camera’s wordt een hogere gevoeligheid bereikt door het beeldsignaal te versterken. Net zoals vroeger bij het gebruik van filmpjes, levert het gebruik van een hogere gevoeligheid wel een ‘korreliger’ beeld op waarin minder details zichtbaar zijn.

Soms heb je een hogere gevoeligheid nodig om een bepaalde actie goed in beeld te krijgen.
Soms heb je een hogere gevoeligheid nodig om een bepaalde actie goed in beeld te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *