Beginnen met fotograferen: Lenzen (8)

Opbouw telelenzen

Telelenzen zijn in principe op twee manieren opgebouwd, het kan gaan om een lange ‘buis’ met bijna dezelfde lengte als dat de brandpuntsafstand lang is. Dan is er ook nog een type met een aantal spiegels (spiegeltele). Dit levert weliswaar een veel korter objectief op, maar tegelijkertijd een minder fraaie onscherpte (reflecties worden weergegeven in de vorm van kleine cirkels). Mocht je de aanschaf van een telelens overwegen, dan raden we je de ‘lange buis’ aan en maak het niet te gek. De echt professionele telelenzen kunnen net zo duur zijn als een goed uitgeruste visboot. Laat die ijsvogel dan maar vliegen. Ja toch?
Je kunt telelenzen vergelijken met verrekijkers. Zo komt het beeld van een telelens met een brandpuntsafstand van 100 mm, op een camera met een full-frame sensor, overeen met dat van een toneelkijker met een sterkte van 2x. Een telelens met een brandpuntsafstand van 400 mm is dan vergelijkbaar met een 8x sterke verrekijker.

24 mm.
24 mm.
50 mm.
50 mm.
Om een onderwerp dat echt ver van je verwijderd is, toch min of meer beeldvullend op de foto te krijgen, heb je een zogenaamde telelens nodig.
105 mm.

Opnamen met een 24, 50 en 105 mm lens waarbij de bellyboot ongeveer even groot gehouden is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *