Cruciale instellingen bij het fotograferen (8)

Gevoeligheid instellen

Iets waar we verderop in deze reeks uitvoerig op terug komen, maar wat nu alvast handig is om te doen, is dat je kijkt naar de ingestelde gevoeligheid van de camera, uitgedrukt in de zogenaamde ISO-waarden. Stel deze waarden van je fototoestel in het begin niet te laag in. Voor compactcamera’s kun je het houden op ISO 200, voor spiegelreflexcamera’s op ISO 400 tot 800. Een hogere gevoeligheid betekent dat je gebruik kunt maken van snellere sluitertijden en/of kleinere diafragma’s. Gemakkelijker gezegd, de kans op bewegingsonscherpte is zo veel kleiner en zeker in het begin is het lekker wanneer niet elk foutje wordt afgestraft met een onscherpe foto.

Stel bij een compactcamera de gevoeligheid om te beginnen in op maximaal ISO 200. Bij een spiegelreflex kun je zonder veel problemen tot ISO 800 of 1200 gaan.
Stel bij een compactcamera de gevoeligheid om te beginnen in op maximaal ISO 200. Bij een spiegelreflex kun je zonder veel problemen tot ISO 800 of 1200 gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *