Cruciale instellingen bij het fotograferen (6)

Foto’s maken in RAW

De naam JPEG komt van Joint Photographic Experts Group, oftewel de organisatie die dit bestandstype voor digitale beelden ontwikkeld heeft. De duurdere fototoestellen bieden de mogelijkheid om daarnaast foto’s in het bestandstype RAW te schieten. Dit zijn veel grotere bestanden die later nog uitgebreid bewerkt moeten/kunnen worden en die omgezet moeten worden met programma’s die bij de camera geleverd worden, voordat je ze kunt bekijken op je computer. Deze grotere bestanden hebben een stuk meer ruimte nodig op de opslagkaart in je camera en later, wanneer ze bewerkt zijn, op de harde schijf van je laptop, tablet of computer. Dit RAW-bestandstype kun je voorlopig even laten voor wat het is. Houd het in het begin dus op die hoogste kwaliteit (L van ‘Large’) JPEG-instelling.

Fotograferen is ‘de kunst van het weglaten’. Kruip dus dicht op je onderwerp en laat buiten beeld wat niet van belang is. Je hoeft dan ook later op de computer geen uitsnede te maken om een betere foto te realiseren.
Fotograferen is ‘de kunst van het weglaten’. Kruip dus dicht op je onderwerp en laat buiten beeld wat niet van belang is. Je hoeft dan ook later op de computer geen uitsnede te maken om een betere foto te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *