Cruciale instellingen bij het fotograferen (4)

Handmatig of automatisch scherpstellen

Bij een spiegelreflex kun je de lens handmatig scherpstellen (MF, manual focus) of je laat de camera dit werk doen (AF, auto focus). Kies maar meteen voor het laatste, zet de lens op AF! Onder minder goede lichtomstandigheden is het een hele kunst om met MF te fotograferen en je loopt grote kans dat je onscherpe foto’s maakt. Nog iets waar je heel even de tijd voor moet nemen is het afstellen van de zoeker van de camera op je ogen. Stel je draagt een bril, dan kun je de zoeker dusdanig afstellen dat je er zonder bril scherp door heen kunt zien. Kijk door de zoeker en verstel het zogenaamde oculair, meestal met een zwenkwieltje, totdat je het raster van het matglas en de scherpstelvlakjes goed scherp ziet.

Zet de lens op autofocus (AF) om mee te beginnen, de ‘Image Stabilizer’ zorgt dat je minder snel een statief nodig hebt, dus die mag – indien aanwezig - ook aan.
Zet de lens op autofocus (AF) om mee te beginnen, de ‘Image Stabilizer’ zorgt dat je minder snel een statief nodig hebt, dus die mag – indien aanwezig – ook aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *