Tips voor de aanschaf van een digitale fotocamera (8)

Wat geeft de brandpuntsafstand van een lens aan?

Licht dat door een lens gaat wordt gebroken en komt bij elkaar in een brandpunt op enige afstand achter de lens. De afstand van de lens tot dit brandpunt wordt brandpunt(s)afstand genoemd.

Kijken we door een lens met een brandpuntsafstand van 50 mm, zoals die op een kleinbeeldcamera gebruikt wordt, dan zien we dat het beeld goeddeels overeenkomt met het beeld dat we met onze eigen ogen zien. Nemen we een 100 mm lens (een korte telelens, mooi voor portretten) dan komt het beeld hiervan overeen met een 2x versterkende (toneel)kijker. Het beeld dat we verkrijgen met een 400 mm telelens komt overeen met datgene wat we zien wanneer we kijken door een 8x versterkende verrekijker.
Een 28 of 35 mm groothoeklens geeft juist méér weer dan we met onze eigen ogen zien, het hoofdonderwerp wordt kleiner, er komt meer van de omgeving op de foto te staan. Wanneer je veel vanuit een boot of kajak fotografeert, dan is een groothoeklens met een brandpunt dat overeenkomt met 24 of 28 mm bij kleinbeeld belangrijk, zeker wanneer je ook nog wat van de omgeving op de foto wilt krijgen en je je vriend of vriendin graag helemaal op de foto wilt zetten.

De aanduiding van de brandpuntsafstanden op een zoomlens, 24 – 105 mm.
De aanduiding van de brandpuntsafstanden op een zoomlens, 24 – 105 mm.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *