Tips voor de aanschaf van een digitale fotocamera (5)

Compact of spiegelreflex?

De compactcamera wordt nog steeds het meest verkocht. Compactcamera’s zijn gemakkelijk mee te nemen, eenvoudig te gebruiken en doorgaans goedkoper dan reflexcamera’s, toch is de relatief lage prijs natuurlijk niet voor niets.

Bij de compactcamera kijk je op een zogenaamd LCD-scherm achterop de camera of door een aparte zoeker die boven het objectief geplaatst is. Zo’n (optische) zoeker geeft slechts een globaal beeld van wat er op de foto komt te staan, meestal geeft een kader in de zoeker aan wat er op de foto komt. Zoom je in of uit (je haalt je onderwerp, bijvoorbeeld een dier, dichterbij of je zet juist meer van de omgeving op de foto), dan wordt ook het beeld dat je door de zoeker ziet aangepast. Alleen bij de duurdere modellen kun je controleren of er op het onderwerp dat jij het belangrijkste vindt scherpgesteld wordt.
Het zoekersysteem van de spiegelreflex is een stuk ingewikkelder. Het beeld (licht) dat binnenkomt door de lens wordt via de spiegel, die je ziet zitten wanneer je de lens van de camera haalt, omhoog gebracht naar een dakkantprisma. Dit prisma bestaat ook weer uit enkele spiegels. Met deze spiegels wordt het beeld dat binnenkomt via de lens, op de juiste wijze (dus niet gespiegeld of op de kop staand) zichtbaar wanneer we door de zoekeropening kijken. Door het optische systeem van een spiegelreflexcamera zie je dus wat er werkelijk op de foto komt, je kijkt namelijk via een systeem van spiegels door de lens heen.

Van rechts naar links een compactcamera met zoeker, een klein model spiegelreflex en een groter model met extra handgreep/accuhouder.

Foto: Van rechts naar links een compactcamera met zoeker, een klein model spiegelreflex en een groter model met extra handgreep/accuhouder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *