Tips voor de aanschaf van een digitale fotocamera (4)

Wat zijn megapixels?

Misschien had je hem al door; die vlakjes staan dus gelijk aan pixels en die bepalen ook hoe groot je een foto kunt afdrukken. Zou je een digitale foto sterk vergroten op je computer, dan kun je dat goed zien, want die afzonderlijke vlakjes worden dan zichtbaar; het beeld wordt hierdoor korrelig, het blijkt niet uit één geheel te bestaan.

Wil je je foto’s gebruiken om afdrukken van 10 x 15 of 13 x 18 cm van te laten maken en voor gebruik op internet, dan is een camera met vier tot zes miljoen pixels op de sensor ruim voldoende. Dit wordt een vier of zes megapixel camera genoemd. Voor een scherpe vergroting van 20 x 30 cm of een paginagrote foto in een magazine, heb je al een negen tot tien megapixel camera nodig, voor een poster van 30 x 45 cm loopt dit zelfs op naar 19 of 20 megapixel!

Foto: Dezelfde foto in hoge (boven) en lage resolutie (onder), op het scherm van een computer zien beide er vrijwel hetzelfde uit, maar in druk is er een duidelijk verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *