Tips voor de aanschaf van een digitale fotocamera (3)

Hoe ontstaat digitaal beeld?

Voordat we verder gaan is het misschien even handig om te kijken naar het proces van fotograferen. Vroeger ging dat door een negatieffilm of diafilm te belichten, nu gaat dat met behulp van een sensor.

Heel simpel uitgelegd: een foto maak je door gebruik te maken van het licht dat feitelijk weerkaatst van het onderwerp dat je fotografeert. Zodra je de ontspanknop van je camera indrukt gaat de sluiter open, het licht passeert de lens en dat valt op een sensor, die uit miljoenen kleine vakjes bestaat. De grootte van de diafragma-opening en een langzame of snelle sluitertijd bepalen hoeveel licht en hoe lang dit licht op de sensor valt.
Elk vlakje op de sensor is gevoelig voor een bepaalde kleur licht en geeft de intensiteit van het licht door in de vorm van een elektronisch signaal. In een minicomputer wordt dit samengesteld tot een digitaal beeld.

Foto: Je hoeft niet meer te wachten tot een film ontwikkeld en afgedrukt is, die mooie foto staat korte tijd later al op Facebook of je kunt hem naar je vrienden en vriendinnen mailen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *